2022-05-18 13:54:01• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Romániában továbbra is szárnyal az újautó-eladás

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Európában áprilisban eddig még soha nem tapasztalt mértékben csökkentek az újautó-eladások, ez már zsinórban a tizedik hónap volt, amikor csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma a kontinensen; a román piacon azonban jelentős mértékben nőttek az eladások tavaly áprilishoz mérten - közölte szerdán az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA).

A statisztikai adatokat az Európai Unió tagállamaiból, Nagy-Britanniából, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országból (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) gyűjtötték be. Ezek szerint 2022 áprilisban 830.447 autót helyeztek forgalomba Európában, míg egy évvel korábban 1,040 milliót (20,2 százalékos visszaesés). Az EU négy legnagyobb piaca (Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország) egyaránt két számjegyű csökkenést könyvelt el. A visszaesés Olaszországban volt a legnagyobb, 33 százalékos, és Spanyolországban a legkisebb 12,1 százalékos.


"A világjárvány 2020-as évét leszámítva ez volt a leggyengébb április az értékesítési volumenek tekintetében a statisztikai adatok közzétételének 1990-es kezdete óta' - hangsúlyozza közleményében az ACEA.


Ezzel szemben Romániában éves összevetésben 23,4 százalékkal több autót helyeztek forgalomba idén áprilisban (8469 darabot), ez lévén a legnagyobb arányú növekedés Európában.


Az idei első negyedévben szintén Románia regisztrálta európai viszonylatban a legjelentősebb növekedést újautó-eladások terén. Az országban 35,6 százalékkal 37.447-re nőtt a forgalomba helyezett új autók száma, míg Európában 13 százalékkal 3,583 millióra csökkent.


Szatmár megyében az idei év áprilisában 522 személyautót jegyeztek be, ebből 45 volt vadonatúj. A Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal adatbázisa szerint az új autók közel felét a Dacia adta, ugyanis forgalomba írtak három Dustert, nyolc Joggert, hét Logant, négy Sanderot és két Springet is. Érkezett továbbá egy Cupra Formentor, egy Ford Mustang Mach-e és két Puma, öt Hyundai, egy Jaguar F-Pace, egy Kia Sportage, egy Lamborghini Urus, egy Mazda CX-30, egy Mercedes A250 E, egy Mini Cooper, egy Porsche Macan, egy Skoda Karoq, egy Tesla Model 3-as, két Toyota Corolla és egy Volkswagen Polo is.


Ez a valamivel több mint 500 bejegyzett autó egyébként 30 százalékos visszaesést jelent a 2021-ben jegyzett számokhoz képest, akkor ugyanis nem kevesebb mint 740 személyautót jegyeztek forgalomba megyénkben. Hiába volt azonban a regisztrált kocsik száma magasabb egy évvel ezelőtt, a vadonatúj, azaz első alkalommal beírásra kerülő járművek alacsonyabb arányban képviseltették magukat, hiszen a több mint 700 autó között csupán 32 új autó szerepelt. A Dacia 17 új darabbal gazdagította a megye gépjárműparkját, a Hyundai és a Toyota 3-mal, a BMW, a Mercedes és a Ssangyong 2-2-vel, a Fiat, a Ford és a Volkswagen pedig 1-1-gyel.


2021 tavaszától kezdve egyébként az európai és amerikai autópiacot számos logisztikai probléma, például a globális félvezetőhiány hátráltatja. A főként Ázsiában gyártott elektronikus chipek nélkülözhetetlenek a mobiltelefonok és laptopok, valamint az egyre nagyobb technológiai igényű autók gyártásához. A félvezető-kínálat stabilizálódásával az ACEA 2022 második felére az autóeladások fellendülését prognosztizálta, de az ukrajnai háború miatt ez nem biztos, hogy megvalósul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: